Går der virkelig så mange voksne rundt med en ikke diagnosticeret ADHD?

Mange fagfolk udtaler sig om, at der er alt for mange der får diagnosen ADHD i disse tider.
Nedenstående indlæg er lavet på baggrund af udtalelser fra Erik Pedersen fra Regionspsykiatrien i Herning, hvor han er teamleder for landets eneste klinik med specialister i at udrede voksne med ADHD. Han mener der går ca. 80.000 flere voksne med ubehandlet ADHD rundt.
Jeg har valgt at bringe mit bidrag til debatten.

Iflg. min egen 40 årige livshistorie, kunne det tænkes, der var andre der gik rundt helt ubevidst med ADHD ligesom jeg selv gjorde, til trods for, at jeg arbejdede i næsten 20 år indenfor området og  tæt sammen  med bl.a. psykologer og psykiater.

Aldrig faldt mig ind, jeg havde ADHD, når nu jeg var rigtig god til at organisere, strukturere og planlægge. jeg valgte bl.a. netop området ADHD og AS/autisme, fordi jeg elskede  og forstod essensen – og vigtigheden af forudsigelighed, tydelighed og struktur.

Grunden til, at det lykkedes at skjule min diagnose var, at jeg ubevidst hele livet havde lagt strategier for mig selv, fra morgen til aften og derved efterhånden var en erfaren kvinde ift. alt det mennesker med ADHD og AS/autisme havde behov for.

jeg har gået igennem utrolig megen smerte, kaos og frustrationer i mit liv og haft misbrug og voldsomme angstanfald,  men alt faldt på plads og gav mening da jeg fik min diagnose ADHD og jeg valgte efterflg. at modtage ritalin og kognitiv terapi.

Mange tror at mennesker med ADHD ikke oplever succes og har svært ved karrieren. Jeg er derimod et eksempel på det kan lade sig gøre, idet jeg har oplevet store succeser som eliteudøver og  været leder i mange år indenfor mit arbejdsområde.

Mit kvalificeret gæt, som jeg synes empirisk og fagligt jeg har belæg for, er helt klart, at der må gå ufattelig mange mennesker rundt derude og især voksne, med en ikke diagnosticeret  ADHD, som kompenserer hver eneste  dag og disse mennesker selvmedicinerer ofte sig, for bare at trække vejret, ligesom jeg gjorde.

Min indre uro har altid været min værste fjende, hvor alkoholen tilførte mig en enorm ro og angsten forsvandt for en stund. Ritalinen har været med til at fjerne denne uro og angst og for første gang i mit liv, kan jeg bedre koncentrere mig om at læse bøger….endda mange bøger og jeg kan fokusere og være tålmodig og dermed mindre impulsiv.

Jeg er- og vil aldrig være den store tilhænger af medicin, men hvis det giver mere livskvalitet og dermed bl.a. mindre sandsynlighed for evt. misbrug, synes jeg absolut man skal revurdere hvor vitalt medicin er for den enkelte. Medicin må aldrig være eneste hjælp til mennesker med ADHD. “Kognitive redskaber “er en uvurderlig støtte til min dagligdag, som jeg også bruger ufattelig meget i arbejdsregi, som jeg kan videregive til de mennesker jeg arbejder med.

Jeg tror vi vil finde mange med en ikke diagnosticeret ADHD i misbrugskredse og i fængslerne, der ikke har fået den rette hjælp, men, jeg tror også der findes ufattelig mange helt almindelige mennesker derude, der ligesom jeg, passer sit job og karriere, men selvmedicinerer sig selv, idet de endnu ikke har fået diagnosen ADHD og dermed evt. medicin og psykologhjælp.